7 halálos bűn

melyet mindenképpen el kell kerülnie fényezés közben.

Rossz szerszám

A fúvóka tisztításához gyakran hibás szerszámot használnak (pl. gémkapcsot vagy drótkefét).  Ez rossz hatással van a szórási képre és optimális eredményt csak új fúvókakészlettel lehet elérni.  Valamennyi lég- és festékfúvóka alapos és kíméletes tisztításához a SATA tisztítókészletet javasoljuk (Cikszám:  64 030). Így sokáig elégedett még SATÁ-jával. 

 

 

A fúvókarészek erőszakos szétszerelése

Nem ritkán fordul elő az is, hogy a festékfúvóka tömítési felületeit elöl vagy hátul nem megfelelő szerszámmal sértik meg.  Ha azt szeretnénk, hogy a festékfúvóka tömített legyen, akkor csak a csomagban található speciális szerszámmal szabad kioldani és meghúzni. 

 

 

 

 

 

Szennyezett hígítóban történő tisztítás

Ha a fényező pisztolyokat hígítós kádban avatjuk be, akkor idővel a pisztoly légcsatornáiban lakkmaradványok ülepednek le.  A pisztoly ilyenkor teljesen használhatatlanná váik és drága pénzen kell kicserélni vagy javíttatni.  Ezért a modern pisztolymosó automatákban kifújatják a furatokat.  Kézi tisztításnál is ügyelni kell arra, hogy ne jusson szennyeződésrészecske a levegő bemenetbe vagy a festékfúvóka furatán át a pisztolytest belsejébe.

Rosszul előkészített sűrített levegő

A sűrített levegőben lévő szennyeződés (pl. víz, szemcse, olaj) mindig drága hibás fényezést és elégedetlen ügyfeleket eredményez.  Az optimális fényezési eredmény előfeltétele az optimális sűrített levegő előkészítés, melyről részletesebben a sűrített levegő tanácsadóban olvashat.  Tökéletes eredményről gondoskodik pl. A SATA 0/484 kombi finomszűrő

 

 

 

Hibás fúvóka alkatrészek 

A működő fúvókakészlet az optimális szórási kép felőfeltétele Ha az alkalmazásban kis szórást szeretnénk biztosítani, minden egyes SATA fúvókakészletet kézzel kell ellenőrizni és beállítani.  Ez mind a teljes pisztolyoknál, mind pedig a pótfúvóka készleteknél a legnagyobb pontosságot szavatolja.  A különböző fúvókakomponensű keverék a szórási kép romlásához és ezzel végeredményeben elégtelen eredményhez vezet.

 

 

 

Hibásan beállított Bemeneti nyomásA bemeneti nyomást mindig pontosan kell beállítani. A SATAjet 3000 DIGITAL digitális technológiájával vagy a SATA adammal ez különösen egyszerűen megy, de egyszerűen manométeres mikrométert is csatlakoztatni lehet a pisztolyra. Mivel a nyomás a levegő mennyiségével (levegőigény) együtt jelentős mértékben hozzájárul az optimális eredményhez, mindig vegyük figyelembe a javasolt bemeneti nyomást.   A megfelelő nyomásról az anyaggyártók lakkjainak adataiban vagy az egyes SATA pisztolyok termékoldalain talál információkat. X» 

Mindig gondoljunk rá: a sűrített levegő tömlőn és csatlakozásokon belül a nyomás az átmérővel és a hosszal folyamatosan csökken.  Így a szűrőn beállított 3,0 bara nyomás mérőegysége Európában  Az anyag és a levegő nyomását barban mérjük. X» helyett csak 1,5 bara nyomás mérőegysége Európában  Az anyag és a levegő nyomását barban mérjük. X» érkezik meg a pisztolyon (10 m-es tömlő és 6 mm-es belső átmérő). Ezért fontos, hogy a pisztoly bemenetén mérjük a nyomást, pl. a SATA DIGITAL"Digital" alatt azokat a SATA nagyteljesítményű szórópisztolyokat értjük, melyeknek a pontos bemeneti pisztolynyomást kijelző digitális kijelző van a nyelében. Miért kell mérni a nyomást?  Pontosan az adott lakkgyártó megadott paramétereihez kell tartsuk magunkat, ha nagy színárnyalat pontosságot szeretnénk elérni.  Ehhez tartozik többek között a pisztoly bemeneti nyomás.  Minél inkább eltérünk ettől az előírt értéktől, annál jobban eltér majd a színárnyalat is.  Miért használjunk "digitális pisztolyt"? A SATA "digitális pisztolyai" pontosan és elektronikusan mérik a pisztoly bemeneti nyomását, és azt a nagyon jól leolvasható kijelzőn digitálisan jelzik ki.  A "digitális pisztolyokkal" tehát pontossággal eltalálhatjuk a megfelelő színárnyalatot és elkerülhetjük a költséges utómunkálatokat. A "digitális pisztolyok" különösen egyszerűen kezelhetők, hiszen 20%-kal rövidebbek és 20%-kal könnyebbek, mint a rászerelt manométeres és mikrométeres pisztolyok. A "digitális pisztolyokkal" elmarad a manométer és mikrométer körülményes leszerelése is, ha a pisztolyt meg szeretnénk tisztítani a mosóautomatában. Megfelel az elektronika a mindennapi elvárásoknak? A SATA "digitális pisztolyai" néhány szabály betartása mellett teljesen oldószerállóak és ezzel a pisztolymosó automatákba is alkalmasak. A "digitális pisztolyok" természetesen ütésállóak és robbanásvédelemmel is el vannak látva.X» technikával, vagy rászerelt változatokkal, mint a manométeres sűrített levegős mikrométerrel.

Hiányzó légzésvédelem 

Gyakran halljuk azt a megjegyzést, hogy "Úgyis csak 5 percig fényezek", de a fényező üzemben előforduló gőzök és por már az első másodperctől káros az egészségre.  Az első visszafordíthatatlan egészségügyi károk csak 10-20 év múlva jelentkeznek.  Védje magát megfelelő légzésvédelemmel!