Encyclopedia


1 + 2 = 3 Prémium garancia

A SATA szórópisztolyokra, szűrőre és külső szellőzésű légzésvédelmi készülékekre díjmentesen meghosszabbított garanciát kap (1 év + 2 év = 3 év), ha a vásárlás dátumától számított 30 napon belül visszaküldi nekünk a hiánytalanul kitöltött Prémiu garancia formanyomtatványt vagy regisztrál az internetesen elvégzi a Prémium Garancián.

A lakk SATA RPS-szel való kikeverése

A lakkot abban a SATA RPS tartályban keverjük ki, melyet azután a szóráshoz használunk. Valamennyi hagyományos keverési arány skálája feketén nyomva jól leolvasható a tartályról. A szűrés fényezés közben történik meg.

adam 2

Az Additional Digital Air Micrometer második generációja - a SATA adam 2.

Airless

Az airless felviteli eljárás során az anyagot levegő nélkül fújjuk - aa porlasztás egy nagyon kicsi dobozban csupán az anyagnyomás által jön létre.   A durvább porlasztás révén nagyon magas átviteli arányt lehet elérni, azonban a felületi szerkezet is durvább, mint a légporlasztásos felviteli rendszereknél.

Anyagátviteli arány

-> átviteli arány

Átfolyási nyomás

-> pisztoly bemeneti nyomása

Áttételi arány

Míg a kettős membránszivattyúknál állandóan két rezgő membrán között történik meg az anyagszállítás, ez a levegővel mozgatott dugattyús szivattyúknál külön dugattyúval történik.  Ezt a dugattyút külön levegő motorral dugattyús rúd hajtja meg. A levegő motornak általában 3-64-szer nagyobb dugattyús felülete van, mint az anyagszállító dugattyúnak. A két dugattyú felületi arányát áttételi aránynak nevezzük. Így például egy 1:32 áttételű szivattyúnál lehetséges 3 bar légnyomásnál 96 baros anyagnyomást lehet elérni.

bar

a nyomás mérőegysége Európában  Az anyag és a levegő nyomását barban mérjük.

Bemeneti nyomás

A bemeneti nyomást mindig pontosan kell beállítani. A SATAjet 3000 DIGITAL digitális technológiájával vagy a SATA adammal ez különösen egyszerűen megy, de egyszerűen manométeres mikrométert is csatlakoztatni lehet a pisztolyra. Mivel a nyomás a levegő mennyiségével (levegőigény) együtt jelentős mértékben hozzájárul az optimális eredményhez, mindig vegyük figyelembe a javasolt bemeneti nyomást.   A megfelelő nyomásról az anyaggyártók lakkjainak adataiban vagy az egyes SATA pisztolyok termékoldalain talál információkat. 

Betehetem az egész szórópisztolyt tisztításhoz oldószerbe?

Oldószerbe áztatva felolódnak a szennyeződésrészecskék, de bejutnak a pisztoly légcsatornáiba is. Mivel a légcsatornák nagyon vékony furatok, ezek a szemcsék idővel eltömítik a csatornákat. Mivel lassan romboló folyamatról van szó, általában a fényezők nem veszik észre rögtön. A fényezési eredmény folyamatosan romlik, míg végül jelentős eltéréseket mutat (színárnyalati eltolódás, szemcsék kerülnek bele, a szórási sugár kisebb lesz).A hiba okát gyakran a lakkban, a nyomásban, vagy hasonlókban feltételezik, ritkán jönnek rá a valódi okra, hogy rosszul kezelték a pisztolyt.Azt javasoljuk, hogy a pisztolyt mosóautomatában (a légcsatornákhoz szabaddá fúvó berendezéssel) vagy alaposan és gondosan kézzel tisztítsa, de ne tegye hígítóba vagy maróba.

CCS

SATA Color Code System- szórópisztolya egyszerű azonosítására szolgáló rendszerSATA Color Code System- szórópisztolya egyszerű azonosítására szolgáló rendszer

CE

A CE a Communauté Européenne, azaz magyarul az Európai Közösség rövidítése.A CE-jelölés azt jelenti, hogy a termék megfelel az Európai Közösség jogi előírásainak, pl. a gépekre vonatkozó 98/37/EK irányelvnek.

Compliance

"Compliant" szórópisztolynak azokat a pisztolyokat nevezzük, amelyek 65%-nál nagyobb felviteli hatásfokot eredményeznek, de nem HVLP-szórópisztolyok, lásd ehhez az RP-technológia címszót is. A fúvóka bemeneti nyomása jóval nagyobb 0,7 barnal = magasnyomású szórópisztolyról beszélünk. SATA - "Compliant" szórópisztolyok például:

 • SATAjet 3000 B RP
 • SATAjet 3000 B RP DIGITAL
 • SATAjet 1000 RP
 • SATAjet 100 B RP
 • SATAjet RP
 • SATAjet RP DIGITAL 2
 • SATAjet 3000 K RP
 • SATAjet 3000 K RP DIGITAL
 • SATA Spray Master RP
 • SATA KLC RP
 • SATA LM 2000 RP

DIGITAL

"Digital" alatt azokat a SATA nagyteljesítményű szórópisztolyokat értjük, melyeknek a pontos bemeneti pisztolynyomást kijelző digitális kijelző van a nyelében.
 
Miért kell mérni a nyomást? 
Pontosan az adott lakkgyártó megadott paramétereihez kell tartsuk magunkat, ha nagy színárnyalat pontosságot szeretnénk elérni.  Ehhez tartozik többek között a pisztoly bemeneti nyomás.  Minél inkább eltérünk ettől az előírt értéktől, annál jobban eltér majd a színárnyalat is.
 
Miért használjunk "digitális pisztolyt"?
A SATA "digitális pisztolyai" pontosan és elektronikusan mérik a pisztoly bemeneti nyomását, és azt a nagyon jól leolvasható kijelzőn digitálisan jelzik ki.  A "digitális pisztolyokkal" tehát pontossággal eltalálhatjuk a megfelelő színárnyalatot és elkerülhetjük a költséges utómunkálatokat. A "digitális pisztolyok" különösen egyszerűen kezelhetők, hiszen 20%-kal rövidebbek és 20%-kal könnyebbek, mint a rászerelt manométeres és mikrométeres pisztolyok. A "digitális pisztolyokkal" elmarad a manométer és mikrométer körülményes leszerelése is, ha a pisztolyt meg szeretnénk tisztítani a mosóautomatában.
 
Megfelel az elektronika a mindennapi elvárásoknak?
A SATA "digitális pisztolyai" néhány szabály betartása mellett teljesen oldószerállóak és ezzel a pisztolymosó automatákba is alkalmasak. A "digitális pisztolyok" természetesen ütésállóak és robbanásvédelemmel is el vannak látva.

DigitalOption

Digitális nyomáskijelző a pontos színárnyalat eléréséhez.

DuPont Parlin

A viszkozitás mértékegységeDIN 4 sec.-re való átszámítást lásd a táblázatban.

DIN 4DuPont Parlin 7DuPont Parlin 10
92711
113012
3213
123714
154315
175016
185717
206418
2220
2322
2423
2825
3030
3232
3937
4241
4645
50

Egészségügyi kockázat

Az átfogó egészségvédelem a megfelelő légzésvédő rendszerrel kezdődik.  A rendszertől függően azonban védőszemüvegre, ill. fejfedőre is szüksége van.  Mindenképpen hordjon az overálon kívül kesztyűt és biztonsági cipőt is. A profi fényezőknek ezért friss levegő ellátású "SATA vision 2000" vagy "SATA air star C" légzésvédő rendszerünket ajánljuk. Hobbifényezők, valamint profifényezők számára általában elegendő a szűrős maszk, ha festéket kevernek ki. Ehhez a "SATA air star F"-et kínáljuk.Csiszoláshoz egyszerű maszkot, pl. SATA one for all-t használhatunk. 

A festékszórás és az előkészítés a szerves oldószerek, izocianátok és szemcsék miatt veszélyezteti az egészséget, melyet nem szabad fél vállra venni.

Felviteli eljárás

A felviteli eljárásokat lényegében az alábbiak szerint lehet rendszerezni:

 1. Száraz felvitel
 2. Nedves felvitel

  1. Légporlasztásos

   1. magasnyomású szórópisztolyokkal
   2. RP szórópisztolyokkal
   3. HVLP szórópisztolyokkal

  2. b. Airless

Felviteli hatásfok

A szórópisztoly felviteli hatásfokát a fényezési folyamat után határozzuk meg az alábbiak szerint: a szórandó tárgyon maradt anyag / felhasznált anyag x 100Az olyan modern felviteli eljárásoknál, mint a HVLP vagy az RP, messzemenően meghaladják a VOC által megkövetelt 65%-ot és az anyagmegtakarítás révén már rövid időn belül kifizetődnek.Lásd az átviteli arány címszót is

Fisher

A viszkozitás mértékegységeDIN 4 sec.-re való átszámítást lásd a táblázatban.

DIN 4Fisher 2
11
1217
1518
1721
1824
2029
2233
2339
2444
2850
3062
32
39

Ford

A viszkozitás mértékegységeDIN 4 sec.-re való átszámítást lásd a táblázatban.

DIN 4Ford 3Ford 4
9125
118
10
121512
151915
172517
182919
203321
223623
234126
244529
285031
305836
326641
3945
4251
4656
5061
5567
5972
6476
6783
70
74

Fúvóka belső nyomás

A fúvóka belső nyomása alatt a szórópisztoly légfúvókájában lévő légnyomást értjük.  Ez HVLP pisztolyoknál nem haladhatja meg a 10 psi-t (0,7 bar). Néhány modellhez erre a célra ellenőrző légcsappantyú kapható, mellyel ez megmérhető.

Gyári szám

Szinte valamennyi SATA szórópisztoly és sűrített levegő szűrő rendelkezik egyéni szériaszámmal, mellyel azonnal azonosítani lehet őket.

Az aktuális modelleknél a szériaszám minden 10-jegyű és az alábbi felosztásban jelenik meg: 123 456 7890. A számok mellett a sorozatszám betűket is tartalmazhat. A SATAjet 4000 B, SATAjet 1000 B, SATAjet 100 B, SATAminijet 3000 B, SATAjet 20 B sorozatszámos képe be van karikázva. A régi modelleknél ez a szám 5- vagy 6-jegyű.

Hogyan állítom be helyesen a szórási nyomást?

Az anyag- és szórópisztoly gyártók szórási nyomásra vonatkozó valamennyi adata kizárólag a pisztolyok légbemenetére vonatkozik, ha le van húzva a ravasz (ún. folyási nyomás). Ezért a pisztoly bemenetébe manométert kell beszerelni, vagy legalábbis rászerelni, mely pontosan és megbízhatóan méri a nyomást. A pisztoly és a manométer között ne legyen gyorskuplung fül és gyorskuplung, mivel a kiegészítő szerelési elemek jelentősen befolyásolhatják a bemeneti nyomást.Általában figyelembe kell venni: A körkörös/szélessugár szabályozás megváltoztatásakor az értéket mindenképpen újra kell mérni. A SATAjet DIGITAL 2-n kívül valamennyi modellnél a mikrométert mindig teljesen ki kell nyitni, hogy pontosan lehessen beállítani a nyomást.

HVLP

HVLP = High Volume Low PressureNemzetközileg elismert kisnyomású eljárás jelölése, melynél 65% felett kell legyen a felviteli hatásfok, a fúvókában pedig 0,7 bar felett kell tartani a fúvókában a nyomást.

Keresztmetszet

Vezetékek vagy tömlők belső keresztmetszetét jelenti.  Minél hosszabb a vezeték, annál nagyobb átmérőt kell választani, hogy csökkentsük a nyomásveszteséget és elegendő légtérfogatot biztosítsunk.

Lakk bekeverése

A lakkot abban az RPS tartályban keverjük ki, melyet azután a szóráshoz használunk.  A szűrés fényezés közben történik meg. Valamennyi hagyományos keverési arány skálája feketén nyomva jól leolvasható a tartályról.

Lakk tárolása RPS-szel / A használt RPS tartályok ártalmatlanítása

Lakk tárolása RPS-szel:
A maradék anyag tárolásához légmentesen zárjuk le a SATA RPS tartályt.  Így nem szöknek ki az oldószerek, mely befolyásolná a színárnyalatot.  A stabil RPS tartály ezenkívül megkönnyíti a kezelést is.

Használt RPS tartályok ártalmatlanítása:
Használat után egyszerűen dobjuk ki az RPS-t.  Tisztítása nem szükséges.  A tartályt helytakarékos módon lehet egymásra rakodni, nem kell külön ártalmatlanító rendszert szervezni.

Lakk utántöltése

A SATA RPS-t igény esetén egyszerűen és tisztán után lehet tölteni. A SATA #4 188 pisztolyállvány segítő tartozék ebben.

Lakk-adatlapok

A lakk-adatlapok arra vonatkozóan tartalmaznak információkat, hogy hogyan kell beállítani a lakkipari szórópisztolyokat (pisztolytípusok és fúvóka méretek) az adott lakkokhoz, hogy tökéletes felületet érjünk el.

Légporlasztásos nedves felvitel

-> felviteli eljárás

Légterelő elv

A SATAjet 3000, SATAjet 1000 HVLP, SATAjet 100 B F HVLP SATAjet 2000, SATAjet 2000 DIGITAL 2, SATAjet RP és SATAjet RP DIGITAL 2 modelleknél a festékfúvóka szabadalmaztatott* SATA légterelési elvvel, zöld (a HVLP-nél zöld, az  RP-nél kék) színű tárcsával van felszerelve, mely a homogén szórási sugárról gondoskodik.Ez megakadályozza, hogy a légáram közvetlenül és ellenőrzés nélkül áramoljon a légfúvókába.  Az ütközőlemez gondoskodik arról, hogy a légfúvóka egyenletesen megteljen sűrített levegővel.  A porlasztott levegő így állandó sebességgel jut a légfúvókába.  Az eredmény egyenletes, puha és szinte turbulenciamentes légáram és ezzel puha és egyenletes szórási kép.  Ezzel szinte felhőmentes szórási képet lehet elérni akkor is, ha Metallic Basis festéket viszünk fel.

Levegő igény

A percenkénti levegőigény támpontot ad ahhoz, hogy milyen mennyiségű levegőt kell a kompresszornak legalább a pisztolyhoz juttatnia.  Ha nem érjük el ezt az értéket, akkor korlátozódik a porlasztási minőség. 

Magasnyomású technika

A hagyományos magasnyomású technika a levegőszórásos technika klasszikus formáját jelöli, a legutolsó réteg fényezésével szemben támasztott maximális elvárások, a bemeneti és porlasztási levegőnyomás szinte egyforma.

 • A pisztoly típusától függő beállítási értékek: 3,5-4 bar. Rendkívül finom porlasztás nagy felületi teljesítmény mellett A modern fúvókás technikában sok magasnyomású szórópisztolynál 65% feletti felviteli arányt (Transfer Efficiency) lehet elérni.  A HVLP technikával összehasonlított magasabb dinamikus energia miatt a szórási felületről visszapattanó szemcsék és a nagyobb túlszórások miatt csak olyan felviteli hatásfokokat lehet elérni, melyek részben jóval a HVLP pisztolyoké alatt vannak.

 • Univerzális felhasználási területek és számos extra ipari és kisipari alkalmazás jellemzi ezt a bevált technikát.

MAK

A MAK a Maximale Arbeitsplatz-Konzentration, azaz magyarul a legnagyobb megengedett munkahelyi koncentráció rövidítése.Az érték a munkahely szemcsekoncentrációjának értékét fejezi ki.  Minél magasabb ez az érték, annál magasabbak a légzésvédelemmel szemben támasztott követelmények. P2 szűrők 10-es MAK értékig, P3 szűrők pedig 30-as MAK értékig vannak engedélyezve. A friss levegővel ellátott légzésvédő rendszerek, pl. SATA Vision 2000 100-as MAK értékig vannak engedélyezve. 

Mi az a Quick Change?

Az egyszerűen tisztítható és karbantartható gyorsmenet a légfúvókán. A nagy menetjáratok egyszerűen tisztíthatóak és csak másfeles elfordítással le lehet venni a légfúvókákat és vissza lehet húzni őket.

NIOSH

National Institute for Occupational Safety and Health - the United States testing authority for worker health protection equipment.

Nyomáscsökkentő

Általában a szűrőegységek részeként, de SATA 420-ként a levegő vagy az anyag nyomásának szabályozójaként is kapható (vö. finom szabályozású anyagnyomásszabályozó).

Nyomással táplált szórópisztolyok

Azon szórópisztolyok megnevezése, amik a festéket anyagcsövön nyomással kapják meg.  Mivel a lakkot ezekhez a szórópisztolyokhoz többé-kevésbé nagyobb üstből juttatjuk be, üstpisztolyoknak is nevezzük őket. A SATA nyomással táplált szórópisztolyai arról ismerhetőek fel, hogy a nevükben egy "K" betű van, mint pl. SATAjet 3000 K, SATAjet K3 vagy SATA LM 2000 K.A nyomással táplált pisztolyok kiválóan alkalmasak arra, ha nagyobb lakkmennyiséget szeretnénk feldolgozni, mint pl. jármű szériafényezésnél, haszongépjárművek, hajók, repülők fényezésénél. Kombinációként az anyagellátáshoz kettősmembrán szivattyút és festéknyomás tartályt is csatlakoztatni lehet. 

Olaj/víz szétválasztó

Az olyan szűrőkombinációk, mint a SATA filter 444 vagy 484 első fokozata.  A SATA olaj/víz szétválasztók automatikus kondenzátum elvezetéssel és felszereltségük szerint nyomáscsökkentővel is rendelkeznek.

Password

A password-nek legalább 5 karakterből kell állnia, betűket és számokat is kell tartalmaznia. Javasoljuk, hogy használjon  speciális karaktereket is(felkiáltójel, vessző, pont, aláhúzás, kötőjel) és rendszeresen cserélje a password-jét.

Pisztolyadapter

QCC-s pisztolyadapter a QCC nélküli SATA szórópisztolyokhoz és néhány idegen pisztolyhoz a SATA RPS 0,9 l és 0,6 l és 0,3 l "Standard" gyors cseréjéhez.  Az adapter nem alkalmazható a SATA RPS 0,3 l "minijet"-hez!

PisztolyadapterMenet16x1.516x1.51/412x13/812x1.53/83/810x13/8-181/416x1,511x118x1,5
Kívül/belülbelülKívülKívülKívülKívülKívülKívülInnenKívülKívülbelülbelülKívülKívül
művészet. Nem.125211125237125252125278125294126326133595133827135798134080147272150136150151188664
SATA
SATAjet 2000 HVLP nélkül QCCX
SATAjet RP nélkül QCCX
SATA LM 2000 HVLP/RPX
SATA KLC HVLP/RP, KLC PX
SATAjet BX
SATAjet 90X
SATAjet B NR 92, NR 95 HVLPX
LM B 92X
SATAminijet, minijet 2, 3, 4X
3M/Graco
3M PPSX
DeVilbiss
PRI, GTI, GFG, GFV, GFHV 51X
IWATA
W 400, WR 400, LPA 94X
VXL Primer GunX
W 300X
W 100X
LPH 300X
LPH 100X
Optima
800, 900X
Walcom
FX GEO, FX HVLPX
Kremlin
M 21 GX
Graco
Graco 3M Paint Preparation Spray Gun HVLPX
Graco 3M Paint Preparation Spray Gun CompliantX
Optima
Optima 900X
Optima 800X
Sharpe
FX 300X
Sagola
475 Mini-GunX
403 GX
433 GX
434 GX
444 GX
450 GX
4100 GX
4200 GX
4300 G ExtremeX
4400 G ExtremeX
4500 G ExtremeX
Accuspray
IssacX
Eminent
E13X
Asturo
OM GreenX
Airgunsa
AZ40 HTEX
Dux
Ráfolyótartályos pisztolyX

Porlasztó nyomás

-> fúvóka bemeneti nyomása

QC

Gyors légfúvóka csere csupán egy fordulattal! A nagy menetjáratok egyszerűen tisztíthatóak és csak egy elfordítással (a SATAjet 4000 B-nél egy | a SATAjet 3000-nél másfél) le lehet venni a légfúvókákat és vissza lehet húzni őket.

*US 7,018,154

QCC

Az alábbi pisztolytípusok kizárólag SATA QCC-vel vannak felszerelve:

 • SATAjet 4000 B
 • SATAjet 3000 B
 • SATAjet 1000 B
 • SATAjet 100 B

A 3M PPS rendszer használatához 96 719 cikkszám alatt adapter kapható. Figyelem: A másfajta tartály használata a garancia kizárását és színárnyalat-eltéréseket okozhat.  Ezért a tökéletes eredmény szavatolására eredeti SATA alkatrészek használatát javasoljuk.

A szabadalmi hivatalban bejelentett Quick Cup Connector - gyors tartálycserélő csatlakozás, hogy a ráfolyó tartály csupán negyed elfordítással szorosan illeszkedjen. A tartály gyors és tiszta cseréjéhez, valamint az egyszerű tisztításhoz

QuarterTurn

Köralakúról széles sugárra és vissza csupán egy negyed fordulattal

Ráfolyó tartály elv

A ráfolyó tartály elv bevált elv a szórópisztolyok anyagellátásában.  A teljes szórás alatt egyenletes anyagfolyásról gondoskodik és így a legnagyobb színárnyalat pontosságot garantálja.

RP

RP (reduced pressure = csökkentett nyomású) technológia - magasnyomáson működő pisztolyokhoz, melyekkel így tökéletes szórási eredmény érhető el, miközben az anyagátvitel aránya 65% feletti.

Az RP pisztolyok így megfelelnek az EU VOC irányelvében meghatározott feltételeknek, mely egész Európában egységes követelményeket állít.

A magasnyomású RP-technológiára való átállás nem okoz problémát a fényezők számára. A számukra megszokott módon dolgozhatnak tovább. Ezért is nevezik a SATA RP pisztolyait "extra gyors"-nak.

RPS

RPS = Rapid Preparation System, azaz gyors előkészítési rendszer, eldobható tartályrendszer a festék hatékony feldolgozására. A rendszer keverésre, fényezésre, utántöltésre és tárolásra alkalmas, használat után pedig nem kell megtisztítani. A SATA RPS 0,3 l-es, 0,6 l-es és 0,9 l-es méretekben kapható és zavaró adapter nélkül közvetlenül illik az alábbi pisztolytípusokra:

 • SATAjet 4000 B
 • SATAjet 3000 B
 • SATAjet 1000 B
 • SATAjet 100 B
 • SATAjet 2000 HVLP (2. Gen.)
 • SATAjet RP
 • SATAminijet 3000 B (SATA RPS 0,3 l "minijet"-tel)

RPS suited

QCC funkcióvalQCC funkció nélkül (szabvány menet)
SATAjet 4000 B HVLP und RPSATAjet 2000 HVLP
SATAjet 3000 B HVLP und RPSATAjet RP
SATAjet 1000 B HVLP und RPSATA KLC
SATAjet 100 B F HVLP und RPSATA LM 2000 B
SATAjet 100 B P
SATAjet 2000 mit QCC
SATAjet RP mit QCC
SATAminijet 3000 B HVLP *)
*) SATA RPS 0,3 l "minijet"-tel

deális egyszer használatos RPS festékedényekkel történő használatra

RPS-szel történő fényezés

Gyorsan összeszerelhető:
szóráshoz a SATA RPS keverőtartályt közvetlenül, zavaró adapter nélkül helyezzük rá a modern SATA pisztolyra.  Az RPS pár mozdulattal használható is.

Fáradság nélküli munka:
Csekély súlya (RPS0 0,6 l = 50g és RPS 0,9 l = 65 g), ergonómikus egyensúlya (alacsony súlypontja) és a pisztolyon való biztonságos helyzete biztonságos és fáradság nélküli munkavégzést tesz lehetővé.

Gyors festékcsere:
Az RPS-szel gyorsan elvégezhető a festékcsere.  Csak a szórópisztoly festékcsatornáját kell megtisztítani.  Mindemellett: Pisztolyát professzionálisan SATA clean RCS-szel, a turbótisztítóval tisztíthatja.

SAL - SATA authentication label

Új terméket vásárolt, szeretné tesztelni a termékazonosító kódot és meggyőződni arról, hogy eredeti terméket vett? A hologramos öntapadó biztosítja, hogy eredeti SATA termékről van szó. Szórópisztolyok, légzésvédő kámzsák és sűrített levegő szűrők csomagolásán hologramos öntapadót talál, melyen 2 kaparós mezőn SATA eredetigazolást talál. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a szakkereskedőként a felső, kiskereskedelmi vásárlóként/fogyasztóként pedig az alsó kódot adja be.

Sears Craftsman Cup

A viszkozitás mértékegységeDIN 4 sec.-re való átszámítást lásd a táblázatban.

DIN 4Sears Craftsman Cup
9
11
1219
15
17
1820
2021
2223
2324
2426
2827
3031
3234
3938
4240
4644
50

Spot- és Smart Repair

Minimális javítások a járműjavítási szektorban.

Erre a SATAminijet az ideális szórópisztoly.  Szélesített szórási sugarú speciális SR (Spot Repair) fúvókák teszik lehetővé a legkisebb felületen végzett festészórást, anélkül, hogy varrat képződne az átmeneten. 

Sűrített levegő minőség

A levegő összetétele olaj-, por- és víztartalma szerintA DIN ISO 8573-1 szabvány határozza meg a sűrített levegő minőségi osztályait az alábbiak szerint:

 • Olajtartalom:
  A sűrített levegőben előfordulható aerozolok és szénhidrátok megmaradó mennyiségének meghatározása.
 • Szemcseméret és sűrűség
   A sűrített levegőben előfordulható szilárd anyagok méretének és koncentrációjának meghatározása. 
 • Nyomás alatti olvadáspont
  Annak a hőmérsékletnek a meghatározása, amelyre anélkül le lehet hűteni a sűrített levegőt, hogy a benne lévő vízgőz ne csapódjon ki.  A nyomás alatti olvadáspont a légnyomással megváltozik.

Széles szarvú fúvóka készlet

A nagy viszkozitású festékek használata során a -> légporlasztásos nedves szórés során úgynevezett visszacsapódó köd keletkezhet.  Ez azt jelenti, hogy a festékszemcsék a légfúvóka szarvaira ülepednek le a légforgatag miatt.  Ez elkerülhető a széles szarvú fúvókakészlettel, mivel ezek szarvai rövidebbek és  egymástól távolabbra vannak, így nem keletkezhet jelentős légforgatag.

Szilikon

Olyan műanyagok, melyek alapja szilícium-oxigén váz.

A szilikonok és szilikontartalmú anyagok műszakilag és vegyileg több célra használhatóak.

Az ipari alkalmazások mellett az épületfestésben szilikongyanták vizes alapú diszperziói (szilikon emulziók) kerülnek alkalmazásra a falazat víztaszítására.

A szilikontartalmú anyagok megváltoztatják a felületi feszültséget.  Már egy nagyon kicsi szilikon részecske is jelentős festékkárokat okoz (szilikonkráter).  Szilikontartalmú anyagokat (pl. kesztyűket, olajokat, stb.) nem szabad a fényezési területen használni.

T.E.C. Transfer Efficiency Control

Az Iwata "W 400" jelölése, 65% feletti átviteli arányú hagyományos nem-HVLP pisztoly.

Az Iwata néhány országban terjesztett reklámjával ellentétben a HVLP technológiájú pisztolyok részben a W 400 T.E.C.-nél jelentősen nagyobb átviteli arányt érnek el.  

Trans Tec

A DeVilbiss cég hagyományos nem-HVLP pisztolyainak új megnevezése.  A megnevezés 65% feletti átviteli arányt jelöl. 

Transfer Efficiency

-> átviteli arány

Üstpisztoly

lásd a nyomás által táplált pisztoly címszót is

Utánzatok

Kockázatok és hátrányok utánzatok és a SATÁ-hoz hasonló termékek használata esetén
Nincsen jobb az eredeti SATÁ-nál!Az utánzatok és a SATÁ-hoz hasonló termékek minőségükben és technológiájukban soha nem felelnek meg az eredeti SATA termékeknek.  Csak a SATA termékeket készítik Kornwestheimban ilyen pontossággal és ilyen szigorú minőségi ellenőrzéseknek alávetve.  Made in Germany Átfogó garancia- és szervizszolgáltatásoknak vannak alávetve, átfogó kereskedői hálózatunknak köszönhetően megbízhatóan és gyorsan beszerezhetőek úgy belföldön, mint külföldön. Milyen kockázatokat vállal magára a SATA utánzatot vásárló:

 • A munka eredménye, azaz a fényezés nem lesz biztos és gond nélkül elérhető.  A nem a lakkhoz hozzáigazított szórási kép ill. porlasztás elfolyáshoz, felületi hiányossághoz és fehősséghez vezet.  Ez által lehetséges utómunkálatok válnak szükségessé, melynek többletköltsége (a csiszolás és a lakkozás munkaideje, festék) hamar a SATA pisztoly beszerzési ára és a gyakran olcsónak tűnő utánzat közötti különbség többszöröse lehet.   
 • Biztonsági kockázat - pl. kioldódó részek által, éles szegélyek miatti sérülésveszély, szivárgás a levegő- vagy az anyagrészen, robbanásveszély
 • Rövid termék élettartam 
 • Alacsony porlasztási minőség - pl. felhő-, vagy csíkképződés, narancsbőr képződés, durva átmenet, egyenetlen anyageloszlás, nem optimális irány metálfényű festék esetén.
 • Színárnyalat eltérések
 • Pótalkatrészek problematikája / pótalkatrész ellátás
 • Nagyobb hajlam a karbantartásra és kopásra - kiesési kockázat
 • Javítási költségek
 • Nagy festékanyag - levegő fogyasztás - magasabb költségek
 • Az anyagvezető részek vagy rászerelt részek rozsdásodása
 • A pisztoly felületének és a beállító elemek nagy tisztítási ráfordítása
 • Csekély munkasebesség
 • Festékzavaró anyagok - utómunkálatok, a fényezőfülke kontaminációja
 • Jótállási és kártérítési kockázat a szellemi tulajdonjog megsértése miatt

Viszkozitás

Az anyag viszkozitása azt az időt adja meg másodpercben, amelyre az anyagnak szüksége van, hogy teljesen lefolyjon a szabvány tartályból.  Kiszámítására különböző módok léteznek: A SATA adatai kivétel nélkül DIN 4-es tartállyal való mérésre vonatkoznak - a DuPont Parlin, Fisher, Ford, Zahn vagy Sears Craftsman Cup tartályra való átszámítást lásd itt közvetlenül a lexikonban.

Vízben oldódó lakkok

Igen, valamennyi SATA készülékkel feldolgozhatóak vízben oldódó lakkok.  Az egyetlen kivétel az, hogy:  ne próbáljuk meg ugyanazzal a szórópisztollyal oldószertartalmú és vízben oldódó lakkot feldolgozni.  Azt javasoljuk, hogy mint a keverőpadoknál is, teljesen külön rendszert (pisztoly háztartásokat) használjunk. A különböző pisztolyok jelölésére okos megoldást kínál a nagyteljesítményű szórópisztolyoknál szériában használt CCS (Color Code System, azaz színkód rendszer).

VOC

A VOC a Volantile Organic Compounds, azaz magyarul illékony szerves oldószerek rövidítése. 

Ezek az oldószerek sok más anyaghoz hasonlóan a napsugárzással kölcsönhatásban felelősek a földközeli ózon kialakulásában.

Az Európai Unió által kiadott VOC irányelv az oldószerkibocsátás csökkentését célozta meg.  Az irányelv 2004. november 1-jétől új, 2007. november 1-jétől pedig valamennyi üzemre vonatkozik.

A VOC irányelvet mára már a legtöbb uniós tagállamban beépítették a nemzeti jogba. 

web video

A Szerviz és tanácsadó / SATA TV rubrika alatt Tippeket és ötleteket talál a SATA termékeiről és fényezés közbeni helyes kezelésükről. 

Zahn

A viszkozitás mértékegységeDIN 4 sec.-re való átszámítást lásd a táblázatban.

DIN 4Zahn 1Zahn 2Zahn 3Zahn 4
93016
113417
3718
124119
154420
175222
186024
206827
2230
23341010
243712
2841
30491411
32581613
39661814
42742016
46822317
502518
552819
593021
643222
673424
703625
743926
794128
834329
864630
894832
945033
1005234
1055436
1105737
1226340
1316844
15051
17258