SATA News


28.02.2012

„A tisztaság kifizetődő“ - Használható tippek a pisztolytisztításhoz

Egy téma, ami különösen fontos a festők számára: A helyes pisztoly tisztítási módszerek titkai. A pisztolyok, mint minden precíziós berendezés rendszeres karbantartást igényelnek és gondozást a megfelelő működés biztosításához.

Ralf Seiter, fényező és SATA technikus, hasznos tippeket ad, hogy hogyan érhető el probléma mentes működés és tökéletes fényezési eredmény.

Mr. Seiter, miért olyan fontos a szórópisztoly rendszeres karbantartása?
R. Seiter: SATA pisztolyok nagy pontosságú szerszámok, melyekkel hosszú évekig tökéletes fényezési minőséget érhetünk el. A legjobb alapanyagokat használjuk, minimális tűréshatárokkal a gyártási folyamatban, szigorú minőségi ellenőrzések, és a lehető legjobb pontosság mellett az összeszerelés során. A szükséges gyártási pontosság 0,05 mm (ami akár 3/5 része az emberi haj átmérőjének), legkisebb szennyező részecskék, a fúvóka elemeinek sérülése hatással vannak a pisztoly teljesítményére, amely bevonat hibákat eredményez.

A javítási részlegünk rendszeresen találkozik a szórópisztolyok nem megfelelő karbantartásának ,és sérüléseinek bizonyitékaival. Javításra, és teljes felújításra vesznek át mindenféle állapotú és korú szórópisztolyokat. A költségelemzés gyakran totálkárt mutat. Ezért kíváncsiak vagyunk, hogyan lehtett ezekkel a pisztolyokkal eladható munkát csinálni.

Hogyan értsük ezt ?
R. Seiter: Nos, az eladható munkákhoz fontos észlelnünk a fúvókák károsodásait. Hogy csak néhányat említsünk, a foltosság, az, árnyalathibák, a fényesség változásai  mind arra utalnak, hogy a fúvókákkal probléma van. Ráadásul ezek mind elkerülhetőek a szórópisztolyok tökéletes állapotban tartásával.

Mint tudjuk az éles kés is eltompul a használat során, a szórópisztoly is változtatja a szórásképét a hosszú használat során. A fúvókaelemek eltömődése, sérülése, a tű , a levegősapka állapota, mind meghatározzák a fényezés minőségét. Nem megfelelő állapotuk, fényezési hibákat és magas költségeket eredményez.

Hogyan kerülhetjük el ezeket?
R. Seiter: A szóráskép rendszeres ellenőrzésével.Ezért hoztuk létre a SATA Cert rendszert.Ez lehetővé teszi a fényező számára a szóráskép torzulásainak észlelését a munkahelyen. SATA Cert egyszerűen összehasonlítja a szórásképet a minta szórásképpel, amelyet új szórópisztollyal ill. fúvókaszettel készítettünk.Ha a próba szóráskép különbséget mutat a alakjában, porlasztásában, méretében, azonnal intézkednünk kell a minőség helyreállítására.

Hogyan kerülhetjükel a fényezési hibákat?
R. Seiter: Egy "kötelesség" minden fényező számára a munkanap legvégén a szórópisztoly alapos tisztítása. Szükséges természetesen az egyes festések közötti közbülső tisztítás, különösen a színváltások alkalmával. Habár a SATA pisztolyok rendkívül rövid és sima anyagcsatornákkal készülnek, QCCA szabadalmi hivatalban bejelentett Quick Cup Connector - gyors tartálycserélő csatlakozás, hogy a ráfolyó tartály csupán negyed elfordítással szorosan illeszkedjen. A tartály gyors és tiszta cseréjéhez, valamint az egyszerű tisztításhozX» csatlakozóval vannak szerelve, speciális bevonattal és erős menetekkel vannak ellátva, hogy csak a tisztíthatóság szempontjából fontos tulajdonságokat említsük, azért szükség van a rendszeres gondozásukra.

És amint említettem: Egy abszolút "kötelesség"a munkanap legvégén a szórópisztoly alapos tisztítása.

A megfelelő gondozás a következőket befolyásolja:

Lehetőség szerint minden használat után, a pisztolyt "közbülső tisztításként" el kell öblíteni, a fúvókát pedig tisztítani. Ha eldobható tartályt pl. SATA RPSRPS = Rapid Preparation System, azaz gyors előkészítési rendszer, eldobható tartályrendszer a festék hatékony feldolgozására. A rendszer keverésre, fényezésre, utántöltésre és tárolásra alkalmas, használat után pedig nem kell megtisztítani. A SATA RPS 0,3 l-es, 0,6 l-es és 0,9 l-es méretekben kapható és zavaró adapter nélkül közvetlenül illik az alábbi pisztolytípusokra:
SATAjet 4000 BSATAjet 3000 BSATAjet 1000 BSATAjet 100 BSATAjet 2000 HVLP (2. Gen.)SATAjet RPSATAminijet 3000 B (SATA RPS 0,3 l "minijet"-tel)X»
használunk, ajánljuk a SATA RCS mosó alkalmazását, és a festékjáratok, valamint a levegősapka megfelelő tisztítását - mely a fényezőfülke falára szerelve csökkenti a pisztoly hordozásával elpazarolt időt.

A munkanap végén, a pisztolyokat alaposan el kell takarítani, kézzel vagy - ami hatásosabb megfelelő pisztolymosó készülékkel. Én csak a "SATA elfogadtatással" rendelkező mosók használatát javaslom, mert azok a correct tisztítás szempontjából a SATA által be vannak vizsgálva.

Ultrahangos berendezések semmilyenkörülmények között nem alkalmasak pisztolytisztításra. A nagy-frekvenciás ultrahang hullámok miatt sérülhetnek a fúvókafuratok, és a pisztoly felülete.

A fényezőnek biztosítania kell a levegőjáratok sűrítettlevegővel való fúvatását a mosóberendezéssel történő tisztítás közben.Sőt a szórópisztolyok csak a mosási folyamat alatt maradhatnak a mosóberendezésben. 

Miért olyan fontos eltávolítani azokat a mosási folyamat végeztével?
R. Seiter: Ha a pisztoly hosszabb ideig a mosóban maradna a mosás után, az oldószergőz a pisztoly elektronikus alkatrészeinek károsodását okozhatná. A biztonság kedvéért az adam2-vel szerelt pisztolyoknál a digitális kijelzőt távolítsuk el a mosóba helyezés előtt. A kijelzőt tisztító oldószerbe áztatott törlővel takaríthatjuk. 

Milyen tisztító folyadékot ajánlana a pisztolyokhoz?
R. Seiter: Ha ön vizesbázisú festékkel dolgoik, akkor semleges PH 6-8 értékű tisztítószert használjon.Ha desztilláló berendezéssel dolgozik rendszeresen adalékoljon friss higítót, hogy elkerülje az egyre agresszívabbá váló mosóközeg okozta felületkárosodásokat. Kérjük vegye figyelembe a mosóanyag gyártójának utasításait.

Savak, lugok pácok, és más agresszív tisztító komponensek vagy nem pisztolymosáshoz megfelelő regenerátumok, és higítók és/vagy savas, lugos, maró komponensek semmilyen körülmények mellett sem használhatóak. Ezek előbb utóbb korróziós károkat okoznak. 

Érdekes, hogy a gyakorlatban sokszor pontosan ilyen anyagokat használnak a tisztításra. Milyen egyéb általános hibák vannak a pisztolytisztításban?

R. Seiter: Tipikus hiba még a pisztoly tisztító oldatba merítése. Ez alapvető hiba, mivel a tisztítófolyadék levegőjáratba jutását mindenképp el kell kerülni.

Mivel ezek a kockázati helyei a korrózió kialakulásának és az oldószer által bevitt szennyezésből adódó eltömődéseknek.
A következmények tehát szűkületek a levegőjáratokban és eltömődések a szabályzó elemeknél. Különösen a "digitáális" pisztolyoknál, ahol az oldószer bejutása az elektronika meghibásodását okozhatja - a kijező megfeketedik, vagy elromlik.

Milyen egyéb dolgokra kell figyelnünk a mosásnál
R. Seiter: Valójában a tisztítóecsetek és tisztítókendők megfelelőek a pisztolytisztításra.

A lerakódott szennyeződés eltávolítására ajánljuk a speciális SATA tisztítókefét tisztítótűt a furatok tisztításához. Alapvetően ez így van, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy kerülni kell az éles, érdes szerszámok ill. fém kefék használatát. Azok mind sérülést okozhatnak és a szórásképet befolyásolhatják. 

Egy másik különösen fontos követelmény a kézi és gépi mosásnál egyaránt: Kérjük minden tisztítás után öblítsék át tiszta mosó folyadékkal a pisztolyt és fúvassák szárazra azután különös figyelemmel a festékjáratokra és a levegősapkára - kívül és belül a korrózió elkerülésére. Végül de nem utolsó sorban minden öblítés és szárítás után a pisztoly minden mozgó a alkatrészét kenni kell. Kérjük csak speciális SzilikonOlyan műanyagok, melyek alapja szilícium-oxigén váz. A szilikonok és szilikontartalmú anyagok műszakilag és vegyileg több célra használhatóak. Az ipari alkalmazások mellett az épületfestésben szilikongyanták vizes alapú diszperziói (szilikon emulziók) kerülnek alkalmazásra a falazat víztaszítására. A szilikontartalmú anyagok megváltoztatják a felületi feszültséget.  Már egy nagyon kicsi szilikon részecske is jelentős festékkárokat okoz (szilikonkráter).  Szilikontartalmú anyagokat (pl. kesztyűket, olajokat, stb.) nem szabad a fényezési területen használni. X» és savmentes spec. szórópisztoly-zsírt használjanak, mert más kenőanyagok problémát okozhatnak. 

Mr. Seiter, tehát van néhány határozottan fontos követelmény a szórópisztolyok mosása során.
R. Seiter: R.Seiter: Ezek mind a rendszeres alkalmazás során gyorsan szokássá váló dolgok a fényező számára. Mindazonáltal: Minden tipp és tanács a mosással és karbantartással kapcsolatban megtalálható a SATA tanácsadó füzetben. Kérjük rendelje meg ingyenesen(cikkszáma:Nr.:157867). Vagy nézze meg a videót a www.sata.com/tv weboldalon.