SATA News


05.04.2011

A helyes tisztítás - az optimális szórási eredmény alfája és omegája

A SATA szórópisztolyai finommechanikai precíziós szerszámok, melyekkel éveken keresztül kiváló fújási eredményt lehet elérni.

Ennek alapja a SATA szórópisztolyainak elsőosztályú anyagai, a legkisebb gyártási tűréshatárok, szigorú minőségellenőrzések és az összeszerelésnél tanúsított nagy gondosság. 

Azonban  a SATA szórópisztolyai is ápolásra szorulnak. A fényző számára kötelező legkésőbb a munkanap végén alaposan megtisztítani a pisztolyt, de van, hogy a köztes tisztítás is szükségszerű. A rendkívül rövid és hátul vágásmentes festékcsatornák, QCCA szabadalmi hivatalban bejelentett Quick Cup Connector - gyors tartálycserélő csatlakozás, hogy a ráfolyó tartály csupán negyed elfordítással szorosan illeszkedjen. A tartály gyors és tiszta cseréjéhez, valamint az egyszerű tisztításhozX» tartály csatlakozások, speciális bevonatú pisztolytestek, valamint elnyűhetetlen menetek csak példák azokra a jellemzőkre, melyek megkönnyítik a SATA szórópisztolyok tisztítását. 

A fúvókaelemen lévő szennyeződések vagy sérülések hibás szórási képhez vezethetnek. 

 

Annak érdekében, hogy az Ön SATA készüléke lehetőleg hosszú ideig szolgálja Önt teljes megelégedettségére, adni szeretnénk pár tippet a tisztítással kapcsolatban:

1. A tisztítás gyakorisága

Használat után mindig legalább a pisztoly festékcsatornáját öblítsük ki és adott esetben tisztítsuk meg a fúvókát („köztes tisztítás“). Eldobható tartályok, mint pl. a SATA RPSRPS = Rapid Preparation System, azaz gyors előkészítési rendszer, eldobható tartályrendszer a festék hatékony feldolgozására. A rendszer keverésre, fényezésre, utántöltésre és tárolásra alkalmas, használat után pedig nem kell megtisztítani. A SATA RPS 0,3 l-es, 0,6 l-es és 0,9 l-es méretekben kapható és zavaró adapter nélkül közvetlenül illik az alábbi pisztolytípusokra:
SATAjet 4000 BSATAjet 3000 BSATAjet 1000 BSATAjet 100 BSATAjet 2000 HVLP (2. Gen.)SATAjet RPSATAminijet 3000 B (SATA RPS 0,3 l "minijet"-tel)X»
használata esetén javasolt a SATA clean RCS gyorstisztító készülék alkalmazása. Megbízhatóan és gyorsan tisztítja meg a pisztolyt és csökkenti a feleslegesen megtett utat, ha a fényező fülkébe van felszerelve.  

A munka végén alaposan meg kell tisztítani a szórópisztolyt.  Kézzel, vagy ami racionálisabb, egy pisztolymosó automatában. Ehhez csak a SATA által javasolt automatát használjon, amelyet a „SATA approved“ védjegyről ismerhet fel.  Vegye figyelembe a mosóautomata használati utasítását.  Semmiképpen nem alkalmasak az ultrahangos tisztítórendszerek, mivel ezek kárt tehetnek a szórópisztoly fúvókájában és felületében. 

 

Fontos: Az automatában történő tisztítás közben ügyeljünk arra, hogy a levegőcsatornát folyamatosan lássuk el tiszta sűrített levegővel. A szórópisztolyt a mosóprogram idejére is hagyja az automatában. Az automata hosszabb kimaradása esetén az oldószer gőzei kárt tehetnek a digitális pisztoly elektronikájában. 


2. Tisztítószerek

Vizes rendszereknél csak 6-8 pH-értékű semleges tisztító folyadékot használjunk. Desztilláló berendezés használata esetén ügyeljünk arra, hogy rendszeresen adagoljunk friss tisztítóhígítót, mivel a regenerátum különben túl erős lesz és a pisztoly felülete kárt szenvedhet. Vegye figyelembe a gyártó adagolási utasítását.  Semmiképpen ne használjunk savat, lúgot, marót, nem alkalmas regenerátort vagy más erős tisztítószert. Ezek idővel rozsdásodást okozhatnak.  

Vigyázzunk, hogy ne kerüljön tisztítófolyadék a levegőcsatornákba. Ezért soha ne helyezze a szórópisztolyt a tisztítófolyadékba. Ekkor ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a levegőcsatornák a folyadékban feloldódott visszamaradt anyagok miatt idővel eltömődnek. Ez azt eredményezi, hogy a fújási sugár kisebb lesz.  Kifejezetten digitális pisztolyoknál fordul elő, hogy a folyadék kárt tesz az elektronikában, a kijelző elfeketül vagy egyáltalán nem működik.  

 

3. Tisztító szerszámok

Tisztításhoz ne használjon hegyes, éles vagy durva tárgyakat. Ideális az ecset vagy rongy, de ne használjunk fémszálú kefét.  A makacsabb szennyeződések eltávolítására speciális tisztítóecsetet, valamint a fúvóka furatainak tisztítását szolgáló speciális tűt javaslunk. Az egyéb szerszámok alkalmazása sérüléshez és a szórási sugár romlásához vezethet. 


4. Leöblítés és szárazra fúvatás

Fontos tudnivaló, mely mind a kézi, mind pedig az automatikus tisztításra vonatkozik: A végén öblítsük le a tisztítófolyadékot, és fúvassuk szárazra a pisztolyt, ez különösen a festékcsatornára és a légfúvóka menetére vonatkozik, mind kívülről, mind pedig belülről.  Így elkerülheti a rozsdásodást.  


5. Kenés

Ha azt szeretnénk, hogy a pisztoly megfelelően működjön, öblítés és szárítás után valamennyi elemet be kell kenni.  Erre SzilikonOlyan műanyagok, melyek alapja szilícium-oxigén váz. A szilikonok és szilikontartalmú anyagok műszakilag és vegyileg több célra használhatóak. Az ipari alkalmazások mellett az épületfestésben szilikongyanták vizes alapú diszperziói (szilikon emulziók) kerülnek alkalmazásra a falazat víztaszítására. A szilikontartalmú anyagok megváltoztatják a felületi feszültséget.  Már egy nagyon kicsi szilikon részecske is jelentős festékkárokat okoz (szilikonkráter).  Szilikontartalmú anyagokat (pl. kesztyűket, olajokat, stb.) nem szabad a fényezési területen használni. X»- és savmentes speciális pisztolyzsír kapható (cikksz. 48173).