A sűrített levegő, a lakkporlasztás hajtóereje ...

A sűrített levegő, a lakkporlasztás hajtóereje ...

. . . de sokszor a fényezési hibák okozója is.

A hibátlan szórási eredmény biztosítása érdekében a sűrített levegőnek a légporlasztásos szórópisztolyon  

  • maximálisan tisztának,

  • megfelelő és azonos szintű nyomásúnak és

  • elegendő térfogatúnak (lásd a levegőszükséglet kalkulátornál lévő tippeket) kell lennie. 

Ha csak az egyik feltételt nem, vagy nem megfelelően teljesítettük, akkor ennek matt részek, "felhők", "halszem" az eredménye.  Ha 100%-ban tiszta levegőt szeretnénk elérni, akkor megfelelő SATA szűrő használatát, valamint annak rendszeres karbantartását javasoljuk (lásd ehhez a Termékszerviz kategóriát).  Mit tehet a fényezésben lévő hibák elkerülésére?

Hogyan kerülhetők el a hiba okai?  Ehhez olvassa el az alább szereplő hibaelhárítási listát.   

Mindemellett: a fent felsorolt feltételeknek akkor is teljesülniük kell, ha pl. a festéknyomás tartályt, a lakkszivattyút és a pisztolymosó automatákat sűrített levegővel szeretné üzemeltetni.

A szivárgás sok pénzbe kerül

A sűrített levegős berendezésben lévő állandó szivárgás - még a legapróbb lyukak is - jelentős költséget okoznak a sűrített levegős berendezésben.  Egy csupán kb. 1 mm-es átmérőjű lyuk állandóan 13 bara nyomás mérőegysége Európában  Az anyag és a levegő nyomását barban mérjük. X» nyomás alatt lévő berendezésnél évente 1.000 euróba kerül, a javítás így hamar kifizetődik.  

A HVLPHVLP = High Volume Low PressureNemzetközileg elismert kisnyomású eljárás jelölése, melynél 65% felett kell legyen a felviteli hatásfok, a fúvókában pedig 0,7 bar felett kell tartani a fúvókában a nyomást. X» pisztolyok sűrített levegő többletfogyasztása ezzel szemben elenyésző.

Egy kiváló minőségű, kb. 100 Nl/min értékű HVLPHVLP = High Volume Low PressureNemzetközileg elismert kisnyomású eljárás jelölése, melynél 65% felett kell legyen a felviteli hatásfok, a fúvókában pedig 0,7 bar felett kell tartani a fúvókában a nyomást. X» szórópisztolynál a sűrített levegő többletfogyasztása részleges fényezésnél csupán 0,02-0,05 euró többletköltséget okoz.  A drága festékanyag HVLPHVLP = High Volume Low PressureNemzetközileg elismert kisnyomású eljárás jelölése, melynél 65% felett kell legyen a felviteli hatásfok, a fúvókában pedig 0,7 bar felett kell tartani a fúvókában a nyomást. X» pisztoly használata révén történő megtakarítása messze meghaladja ezt a csekély többletköltséget!

Hibaelhárítási lista

Nagy felületi szerkezet, ...

... narancsbőr hatás, elfolyások, színárnyalat változások és felhős kép

Lehetséges okok és hibaelhárítás

A felületi szerkezet fényezés közben durva lesz ....

.. a színárnyalat megváltozik és/vagy felhősödni kezd.

Lehetséges okok és hibaelhárítás

SzilikonOlyan műanyagok, melyek alapja szilícium-oxigén váz. A szilikonok és szilikontartalmú anyagok műszakilag és vegyileg több célra használhatóak. Az ipari alkalmazások mellett az épületfestésben szilikongyanták vizes alapú diszperziói (szilikon emulziók) kerülnek alkalmazásra a falazat víztaszítására. A szilikontartalmú anyagok megváltoztatják a felületi feszültséget.  Már egy nagyon kicsi szilikon részecske is jelentős festékkárokat okoz (szilikonkráter).  Szilikontartalmú anyagokat (pl. kesztyűket, olajokat, stb.) nem szabad a fényezési területen használni. X» részecskék, olajcsepp ...

... vagy kondenzátum cseppek a fényezésben, esetleg matt részek, tapadási gondok, stb.

Lehetséges okok és hibaelhárítás

Szemcsék vannak a festésben, ...

... mely költéséges utómunkákat tesz szükségessé.

Lehetséges okok és hibaelhárítás

A jelentős kondenzátum, ill. olaj kilépés miatt kráterek képződnek a fényezésben.

... modern kompresszorok használata ellenére

Lehetséges okok és hibaelhárítás

A nyomás leesik ...

... mindig néhány időre.

Lehetséges okok és hibaelhárítás

A nem elegendő sűrített levegő mennyiség ...

... a megfelelően tervezett sűrített levegő berendezés (kompresszor, sűrített levegő vezetékek, hűtveszárító) ellenére nagy kondenzátum mennyiség fordul elő és a sűrített levegő szűrő nagyon gyorsan betömődik.

Lehetséges okok és hibaelhárítás